logo

29 Oct 2022

SAD: KRIV JE UVEK NEKO DRUGI

clock 29 Oct 2022

dag-bendou_nn.webp

Amerikanci bi za svoje finansijske poteškoće da optuže nekog drugog i zamažu oči svojim poreskim obveznicima. Rat u Ukrajini je, izgleda najbolja prilika za to. To vidimo i po pisanju Daga Bendou-a, bivšeg savetnika Ronalda Regana, gde on u svojoj kolumni za The American Conservative kaže da bi Amerika za rešenje ukrajinske krize trebalo da „okrivi” Evropu i prestane da joj pomaže kako bi izbegla predstojeći finansijski armagedon u SAD.

◽„Očekuje se da će Amerikanci spasiti skoro sve na zemlji, dok je Vašington u punoj brzini sam prema finansijskom armagedonu“, rekao je Bendou . On je podsetio da je predsednik Džo Bajden proglasio fiskalnu 2022. „dobrom” jer je budžetski deficit bio „samo” 1,4 biliona dolara.

Međutim, u stvarnosti, ovo je jedna od najgorih godina – gore je bilo tek 2009. godine, kada je besnela svetska finansijska kriza, kao i 2020. i 2021. godine, kada je pandemija postala uzrok deficita.

◽ Bendou je podsetio da je domaći javni dug Sjedinjenih Država premašio 100 odsto BDP-a i da se približava 106 odsto, što je posleratni antirekord iz 1946. godine. Kongres predviđa da će stopa dostići 185 odsto za tri decenije. To će dovesti do usporavanja privrednog rasta, povećanja otplate kamata spoljnim kreditorima i drugih kriznih pojava.

◽„Zamislite krizu u grčkom stilu , ali u najvećoj i najvažnijoj ekonomiji sveta“, dodao je on. Kao jedan od razloga za ovakvo stanje autor je naveo vojnu pomoć saveznicima – pre svega evropskim zemljama, koje, uprkos obećanjima da će povećati izdatke za odbranu, i dalje ništa ne čine.

A ni ukrajinska kriza ih nije naterala da promene svoj stav.

◽ Bendou je uveren da će se to nastaviti sve dok se Sjedinjene Države mešaju u poslove saveznika, troše više na vojsku nego Evropa i dok pružaju vojnu pomoć Ukrajini. On traži da se smanji vojno prisustvo na kontinentu i objasni partnerima da se Sjedinjene države moraju baviti sopstvenim problemima, a ne bezbednošću Evropljana.

◽ Zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini, SAD i njeni saveznici iz NATO- a nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu, izdvajajući za to desetine milijardi dolara. Moskva je, sa svoje strane, više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati