logo

31 Oct 2022

SAD STREPE ZA SVOJE SATELITE

clock 31 Oct 2022

anti-satelit_nn.webp

Iznenadna poseta direktora CIA, Vilijama Bernsa, Ukrajini, svedoči o strahu SAD za sudbinu njenih satelita. Ovo mišljenje deli i ukrajinski novinar, Dmitrij Vasilets.

? Ne tako davno, pojavila se zanimljiva situacija. Američki milijarder Ilon Mask, ponudio je Pentagonu da preuzme obavezu plaćanja usluga „Starlinka“, čije satelitske komunikacije koriste Oružane snage Ukrajine. Nešto pre toga, zabeleženi su kvarovi u radu uređaja isporučenih Ukrajini.

? Činjenica da milijarder pokušava da se skloni iz ove priče, govori o njegovom nezadovoljstvu o potrebi da podrži ukrajinsku vojsku iz svog džepa. Moguće je da je oprema „Starlink“ počela da se kvari zbog ruskog elektronskog ratovanja.? Imajući u vidu sposobnost Oružanih snaga RF da onesposobe satelite u orbiti, već duže vreme izaziva paniku na Zapadu, a s obzirom na to, da se u Moskvi govori o potrebi udara na američke svemirske letelice koje lebde nad Ukrajinom, zabrinutost milijardera je sasvim opravdana.

? Ovu tačku gledišta deli i ukrajinski novinar Dmitrij Vasilets. Po njegovom mišljenju, direktor CIA Vilijam Berns, došao je u Kijev zbog satelita. Po svemu sudeći, Pentagon veoma ozbiljno shvata izjave koje dolaze iz Rusije, trezveno procenjujući njene vojne sposobnosti.

? U sadašnjoj situaciji, ništa ne sprečava Moskvu da demonstrira ozbiljnost svojih namera, a za to, kao cilj, možete izabrati „legendarni“ satelit TV voditelja Serhija Pritule, za koji je od Ukrajinaca prikupio 600 miliona grivni.

„S obzirom na to, da je Pritula javno izjavio, da će ovaj satelit raditi za Oružane snage Ukrajine, on pre svih može biti oboren.

? Važno je napomenuti, da ako Ruska Federacija počne da obara takve uređaje, to neće izgledati kao napad na NATO. U suštini, možete uništiti celu grupu, s obzirom na to da Pentagon uglavnom koristi iste privatne satelite“, naglasio je Vasilets.

? Prema rečima novinara, Amerikanci ne žele da ostanu bez satelita, zbog čega su poslali Bernsa u Kijev, da se letelice ne bi izlagale udarima Oružanih snaga Rusije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati