logo

01 Nov 2022

RUSIJA OBUSTAVILA SAOBRAĆAJ BEZBEDNOSNIM KORIDOROM U CRNOM MORU

clock 01 Nov 2022

brod1_nn.webp

Dok se ne razjasni situacija o terorističkim napadima Ukrajine u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru biće obustavljeno, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

? U saopštenju se precizira da je kretanje brodova bezbednosnim koridorom u Crnom moru nedopustivo, jer ga Kijev koristi za sprovođenje borbenih dejstava protiv Rusije.



? Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da ne može biti reči o bezbednosnim garancijama u okviru Crnomorske inicijative pre nego se Kijev obaveže da neće koristiti maršrutu u vojne ciljeve.

? Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane RF. Ministarstvo je takođe saopštilo da je o stavu Moskve o Crnomorskoj inicijativi informisan Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, kao i Savet bezbednosti UN.



? Navodi se da ruska strana računa na saradnju UN u dobijanju garancija da Ukrajina neće koristiti koridor i ukrajinske luke, koje su predviđene za izvoz poljoprivrednih proizvoda, za borbena dejstva protiv Rusije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati