logo

02 Nov 2022

STALNI PREDSTAVNIK BIH U UN ODUSTAO OD ČITANJA IZVEŠTAJA U SAVETU BEZBEDNOSTI

clock 02 Nov 2022

alkalaj_nn.webp

Sven Alkalaj, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, trebalo je danas da pred Savetom bezbednosti UN pročita šestomesečni izveštaj za BiH iako za to nije dobio saglasnost Predsedništva BiH koje je jedino nadležno za spoljnu politiku, ali je odustao iz, za sada, nepoznatih razloga.

◽ U govoru koji su objavili mediji, Alkalaj je izneo niz kritika na račun takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita optuživši ga za neustavno delovanje i destabilizaciju u BiH, prenela je RTRS.



◽ Kako nezvanično saznaje sarajevski Avaz, Alkalaj je pre današnje sednice SB UN u tajnosti pozvao specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sednicu SB UN. Kako se navodi, Alkalaj je Eskobaru rekao da on sa tim govorom nije u potpunosti saglasan.

◽ Navodno se Alkalaj, piše Avaz, nakon toga povukao, računajući da bi mu takav govor mogao štetiti u nastavku diplomatske karijere, jer poseduje i američko državljanstvo.



◽ Avaz piše da u spomenutom govoru, navodno, stoje oštre ocene i žestoke kritike na račun Kristijana Šmita i osuda onoga što on radi u BiH koristeći se bonskim ovlašćenjima kada je reč o promeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati