logo

02 Nov 2022

DODIKOVA LEKCIJA AMERIČKOM AMBASADORU

clock 02 Nov 2022

dodik3_nn.webp

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, drži slovo članu Predsedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti.

◽ Upitan da komentariše tvrdnju ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da je "predsednik Dodik, umesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane - korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije", srpski član Predsedništva je u izjavi za Srnu rekao da je šteta što ambasador Marfi svojim istupima pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD koji su poslednjih 30 godina ovde dolazili u različitim ulogama.◽"Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rešenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rešenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, ambasador Marfi se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rešenja", istakao je Dodik.

◽ Dodik je rekao da zadivljuje kako američki ambasador primećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primećuje šta od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima.

Podsetio je da su neki od opozicionara upali i u prostorije CIK-a uznemiravali članove te komisije, ali ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vesti.

◽"Ne želim da verujem da samo prati šta govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da pre svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovde nije domaćin nego gost. I to našom voljom", poručio je srpski član Predredništva BiH.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati