logo

03 Nov 2022

RUSIJA U SB UN: ZAPAD KONSTANTNO POKUŠAVA DA PREDSTAVI REPUBLIKU SRPSKU KAO IZVOR PROBLEMA U BIH

clock 03 Nov 2022

jevstignijeva_nn.webp

Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH, izjavila je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Ana Jevstignejeva.

◽ Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da je Rusija zabrinuta zbog političke krize u BiH, koja je direktna posledica mešanja međunarodne zajednice. Jevstignejeva je navela da međunarodna zajednica ima "gotovo kolonijalni pristup" kada je u pitanju BiH, te da podriva ustavne temelje i državnost BiH, Dejtonski mirovni sporazum i gazi osnovna prava konstitutivnih naroda u BiH i time dovodi do novih tenzija u zemlji i na Balkanu u celini.◽ Prema njenim rečima, izbori u BiH održani 2. oktobra pokazali su da je podrška izgradnji BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma dominantna u odnosu na "građansku formulu" koja se veštački nameće spolja. Ona je istakla da se većina glasača odlučila za Dejtonski sporazum i njegove temelje, ali da je za žaljenje što pojedini međunarodni političari nisu bili zadovoljni demokratskim i suverenim izborom koji je napravio narod u BiH.

◽ Jevstignejeva je napomenula da Zapad pokušava da nametne svoju volju u BiH, pre svega slanjem raznih jednostrano izabranih izaslanika i specijalnih predstavnika.

Ona je naglasila da egoističan stav Zapada ometa zakonito izabrane vlasti u BiH i želi da ih "baci u stranu".

◽ Govoreći o produžetku misije Altea, Jevstignejeva je navela da Rusija podržava nastavak misije, ali da je zabrinuta neopravdanim udvostručavanjem broja evropskih snaga u BiH. Ona je dodala da rešenje za probleme u BiH leži u unutrašnjem dijalogu, bez mešanja međunarodne zajednice, prenosi RTRS.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati