logo

07 Nov 2022

HERSON - KONAČNI OBRAČUN U PRIPREMI

clock 07 Nov 2022

osu-kolona_nn.webp

Ukrajinska vojska tvrdi da su stanovnici Hersona, koji je pod ruskom okupacijom, dobijali SMS poruke u kojima se upozorava da što pre napuste svoje domove.

? Ruski vojnici su navodno upozorili preostale civile u gradu da se ukrajinska vojska sprema za masovni napad i upozorili ljude da se evakuišu na desnu obalu Dnjepra.

? Ruska vojska se sprema za ukrajinsku kontraofanzivu na grad Herson, koji su Rusi zauzeli u prvim danima sukoba. Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru dekretom anketirao Herson i još tri regiona, a zatim proglasio vanredno stanje u svim regionima.? Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinskih snaga na jugu, rekla je na državnoj televiziji da Rusija istovremeno „okupira i evakuiše“ Herson, pokušavajući da ubedi Ukrajince da se povuku, tvrdeći da se ruska vojska zapravo ukopava. Ona tvrdi da su Rusi ostavili značajnu količinu opreme i pripremili vatrene položaje.

? Ranije je objavljena informacija da je Herson ostao bez struje. Agencija TASS je prenela saopštenje hitnih službi da je projektil HIMARS-a pogodio i oštetio branu. Nešto kasnije RIA Novosti su objavile da u Herosnu nema struje i da bi povod za to mogla biti najava da će bitka za grad uskoro početi.? U velikom izveštaju iz Hersona, glavnog grada istoimenog regiona, dopisnik Gardijana piše da je grad neprepoznatljiv. Od oko 350.000 stanovnika pre početka rata, danas ovde živi samo oko 70.000 ljudi. Većina njih je napustila grad tokom ruske evakuacije civila preko reke Dnjepar ili pobegla jer su verovali u ruske tvrdnje da će Ukrajinci uništiti hidroelektranu Kahovka i napasti Herson.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati