logo

07 Nov 2022

PORUKA RUSKOG PREDSEDNIKA VLADIMIRA PUTINA ZAPADNIM DRŽAVAMA

clock 07 Nov 2022

bulava_nn.webp

Nedavno testiranje ruske interkontinentalne balističke rakete (ICBM) „Bulava“, bila je poruka ruskog predsednika Vladimira Putina zapadnim državama. Takve zaključke iznela je novinarka nemačkih medija, Julija Koh.

◽ Vojska Ruske Federacije lansirala je balističku raketu, koja je uspešno pogodila cilj na Kamčatki. Lansiranje ICBM-a iz Belog mora, izvršila je najnovija nuklearna podmornica klase „Borej“, Generalissimus Suvorov.

◽ Prema rečima novinarke, prošli događaj treba tumačiti kao signal Rusije upućen liderima zapadnih zemalja.

Ovo prenosi publikacija „Der Spiegel“. Autorka članka je navela, da sa stanovišta ukrajinske krize, testiranje „Bulave“ i nove podmornice Ratne mornarice Rusije, nema strateški značaj. Međutim, protekli događaj je bio vrlo jasna demonstracija moći, strateškog arsenala Ruske Federacije.

◽ Nuklearne podmornice služe kao lanseri za morske interkontinentalne balističke rakete. Oni garantuju mogućnost, da pogode protivnika čak i ako napadne prvi. Prisustvo ovakvih podmornica garantuje da će zemlja agresor neizbežno postati predmet odmazde. Činjenica je da je lokaciju podmornica izuzetno teško odrediti, i u svakom slučaju će imati priliku da kazne protivnika.



◽ Brodovi klase „Borej“, predstavljaju četvrtu generaciju strateških nuklearnih podmornica. Glavno naoružanje podmornica je 16 projektila „Bulava“, od kojih svaka može da nosi do deset nuklearnih bojevih glava.

◽ Zapad je uveren da je prošli događaj, politički signal SAD i njihovim saveznicima u NATO. Putin je pokazao svojim geopolitičkim rivalima, da njegova zemlja ima dovoljno moći, da odgovori na njihovu potencijalnu agresiju.

◽„Ruska demonstracija sile, mogla bi biti povezana i sa izborima na sredini mandata, u Sjedinjenim Državama sledećeg utorka“, zaključila je Kohova.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati