logo

08 Nov 2022

IZBORI ZA AMERIČKI KONGRES POKAZAĆE KUDA DRŽAVA IDE – KA OPORAVKU ILI SMRTI, PIŠE VAŠINGTON TAJMS

clock 08 Nov 2022

tramp-bajden_nn.webp

U glasačkim listićima, u članku se kaže, ove godine će se sastati „dve suštinski različite Amerike“. Republikanci predlažu nepokolebljivu, patriotsku i versku zemlju. Demokrate, pak, zagovaraju pravo dece da sama odrede svoj pol, pozivaju na sedenje u mraku zarad zelene agende i puštaju mnoge ilegalne imigrante u zemlju, napominje autor materijala.

◽„U jednoj Americi najveća vrednost je pravda. U drugoj belu decu uče da mrze sebe, a fakulteti zagovaraju pozitivnu diskriminaciju“, navodi se u publikaciji.

◽ U središtu aktuelnih izbora je sukob pogleda na svet. Jedna strana se rukovodi ustavom, tržišnom ekonomijom i judeohrišćanskom etikom, druga socijalizmom, kulturnim marksizmom i neopaganizmom, smatra autor članka.

Nacija mora odlučiti u kojoj od Amerika želi da živi, rezimira Vašington Tajms.

◽ U Sjedinjenim Državama , 8. novembar će biti glavni dan za glasanje na poluizborima, „izbora sredine mandata“, za oba doma Kongresa. Oni će birati svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od 100 senatora, kao i šefove nekoliko država i teritorija.

◽ Političko-analitički sajt FiveThirtiEight tvrdi da je simulirao različite izborne scenarije 40.000 puta, a u 82 slučaja od stotinu većina u Predstavničkom domu pripala je republikancima. Verovatnoća pobede republikanaca u Senatu FiveThirtiEight procenjuje se na 54%.

◽ U Predstavničkom domu će se borba na međuizborima odvijati za svih 435 „glasačkih” mesta, u Senatu – za 35 od 100, a u pitanju je i 36 guvernerskih mesta.

U obnovljenom sastavu, Kongres će početi sa radom 3. januara 2023. godine, a do tada će nastaviti da funkcioniše pod vođstvom demokrata, koji će imati vremena da završe istrage protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa i izdvoje nove milijarde za pomoć Ukrajini.

◽ U Predstavničkom domu trenutno ima 220 demokrata i 212 republikanaca, uz još tri upražnjena mesta. Senat je podjednako podeljen između demokrata i republikanaca, ali potpredsednica Kamala Haris glasa na strani prvog, obezbeđujući im većinu u pat situaciji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati