logo

08 Nov 2022

❗MEKGREGOR: CENA NEUSPEHA MULTINACIONALNIH SNAGA NATO-A U UKRAJINI BIĆE VEOMA VISOKA

clock 08 Nov 2022

mekgregor3_nn.webp

Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne bi trebalo da potcenjuju vojnu moć Rusije, mešajući se u situaciju u Ukrajini, napisao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u članku za The American Conservative.

Izgleda da Bela kuća razmatra korišćenje NATO snaga predvođenih SAD protiv Rusije. Ali bivši savetnik sumnja da će takva koalicija biti u stanju da postigne neophodna vojna sredstva za dobijanje superiornosti nad ruskom vojskom.

„Malo je verovatno da će tradicionalno američko oružje moći da prevlada nad vojnom moći Rusije. Nedostatak konkretnih ciljeva takođe dovodi u sumnju sposobnost NATO-a da porazi ruske snage.

Važno je zapamtiti da Moskva ima potpunu moć nad celom armijom: Ruski vojnici razumeju za šta se bore. Američki generali, ne mogu da očekuju istu lojalnost od svojih saveznika. Hoće li zemlje moći da ostave po strani svoje nacionalne interese?“ upitao je pukovnik.

„Predsednik Džo Bajden i njegovi generali treba da shvate koliko će vojni neuspeh biti štetan za američko društvo nakon neuspeha Sjedinjenih država u Iraku i Avganistanu. Američki vojni moral je na niskom nivou. Regrutovanje u oružane snage je teže nego ikad“ izjavio je Mekgregor, dodajući da su američki ekonomski izgledi „još mračniji“.

Pored toga, pukovnik je kritikovao nuklearnu politiku Bele kuće. „Opcija Bajdenove nuklearne politike, koja dozvoljava preventivni udar na neprijatelja, opasna je i destruktivna ne samo za Ameriku , već i za njene saveznike“, zaključio je Mekgregor.Vlasti SAD su više puta naglašavale da američko vojno osoblje neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine. Ovo je izjavilo i rukovodstvo Severnoatlantske alijanse. Istovremeno, bivši direktor CIA Dejvid Petreus priznao je da bi SAD i njeni saveznici mogli da intervenišu u sukobu, ali ne kao NATO snaga, već kao multinacionalni kontingent pod američkim vođstvom.

Predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao na ozbiljne posledice ako se snage NATO-a sukobe sa ruskom vojskom. On je naglasio da bi takav razvoj događaja doveo do globalne katastrofe, ali je izrazio nadu da će zapadni lideri biti dovoljno pametni da ne preduzimaju takve korake.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati