logo

15 Nov 2022

TURSKA JE ODBILA DA PRIMI SAUČEŠĆE OD SJEDINJENIH DRŽAVA

clock 15 Nov 2022

erdogan-bajden_nn.webp

Turska je odbila da primi saučešće od Sjedinjenih Država nakon terorističkog napada na ulicu Istiklal u Istanbulu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

◽„Znamo gde je napad koordinisan. Dobili smo poruku koja nam je data i znamo kakva je poruka. Ne prihvatamo saučešće američke ambasade. Nismo izdajnički natrsojeni ni prema kome, ali nemamo više tolerancije za ovakva izdajnička dela. Ulica Istiklal je naše dete. Da nismo uhvatili napadača, on bi danas pobegao u Grčku“, rekao je ministar, a prenosi CNN Turk.

◽ Portparolka Bele kuće, Karin Žan Pjer rekla je ranije da SAD osuđuju čin nasilja koji se dogodio u Istanbulu, a takođe izražava saučešće porodicama žrtava.

Dan ranije dogodila se eksplozija u pešačkoj turističkoj ulici Istiklal u centru Istanbula. Prema rečima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, šest osoba je umrlo kao posledica napada. Potpredsednik Turske, Fuat Oktaj kasnije je izvestio o 81 žrtvi. Među njima su i tri Rusa.

◽ Policija je privela 46 osoba u vezi sa napadom, uključujući i ženu koja je osumnjičena za egzekuciju. Na objavljenom snimku vidi se kako ona sedi na klupi oko 40 minuta, a posle eksplozije, ne osvrćući se, beži, gledajući u ekran telefona.

◽ Prema pisanju medija, uhapšena je državljanka Sirije koja je priznala veze sa Radničkom partijom Kurdistana, koja je u Turskoj priznata kao teroristička.

Izručenje članova organizacije iz Švedske i Finske jedan je od uslova za ulazak dve zemlje u NATO.

◽ Turski predsednik Erdogan je početkom novembra rekao da je pristupanje Stokholma i Helsinkija alijansi moguće tek nakon što ispune svoje obaveze prema Ankari. Do 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donelo pozitivnu odluku o prijemu severnih zemalja u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati