logo

15 Nov 2022

⁉️ SVE VIŠE ALBANACA TRAŽI SRPSKO DRŽAVLJANSTVO

clock 15 Nov 2022

srbija-pasos_nn.webp

Srbima u Albaniji vekovima je brisan nacionalni identitet. Kralj Zogu ukinuo je srpske škole i zabranio srpska imena i prezimena, a slično je bilo i u vreme Envera Hodže. Naši sunarodnici sada se izjašnjavaju kao Srbi, posebno posle prve posete Aleksandra Vučića Albaniji 2015. godine. Ipak, želja da dobiju srpsko državljanstvo teško im se ispunjava.

◽ Fadilj Dulević, čiji su koreni iz sela Bujice kod Novog Pazara, rođen je i odrastao u Ret LJibovšu, opštini na jugozapadu Albanije. U njegovoj porodici i u ono zloglasno vreme gvozdene pesnice Envera Hodže, kaže, govorilo se srpski.

◽ Zahtev za državljanstvo i urednu dokumentaciju podneo je pre dve godine, ali odgovora iz Beograda još nema.

Ja sam Srbin i treba – to je krv od oca i majke, oni su rođeni tamo i ja nisam Albanac – poručuje Fadilj Dulević.

◽ Da dobije srpsko državljanstvo teško je i Oljtionu Čoti čija deca nose srpska imena Dejan i Sonja. Zahtev je podnosio dva puta po dva različita osnova. Aplicirao sam dva puta za srpsko državljanstvo, odbijen sam. Moja majka je rođena u Pančevu. Po zakonu imam pravo na državljanstvo, ali ne znam gde postoji problem – naglašava Oljtion Čoti.

◽ Da je put do srpskog državljanstva dug i teško dostižan, tvrdi i Salko Brajović, predsednik srsko-crnogorskog Udruženja Skadarlija iz Tirane. Kaže da je Zakon o državljanstvu Srbije predvideo da iseljenici i njihovi potomci mogu biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije, kao i oni koji imaju poreklo sa naših prostora.◽ Ali zakon ne vidi one čiji su koreni na ovim prostorima, a znaju da su Srbi i osećaju se tako. Traže nam neka dokumenta kako bi utvrdili to da imamo neke veze sa Srbijom, da smo poreklom Srbi. Te dokumente mi ne možemo da nabavimo, jer ne postoje, jer mi smo autohtoni Srbi na ovim prostorima – naglašava Ferezaj-Brajović.

◽ Srbi u Albaniji smatraju da nadležni u Srbiji prilikom odlučivanja o njihovim zahtevima za državljanstvo moraju imati u vidu to da je na ovim prostorima nekada brisan srpski indentitet i da njima nije moguće da dostave dokumenta koja se od njih zahtevaju mada ih zakon ne propisuje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati