logo

16 Nov 2022

❗GALIJAŠEVIĆ : AMERIKA DESTABILIZUJE TURSKU

clock 16 Nov 2022

galijasevic_nn.webp

Teroristički akt u Turskoj je dio akcija koje Amerika preduzima sa ciljem destabilizacije Turske, rušenja Erdogana, dovođenja nove vlasti i promjene turske politike prema Rusiji – rekao je ekspert za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević za TV Vesti.

? Povodom terorističkog akta u centru Carigrada, dodatno je ukazao i precizirao: „Terorizam nije oružje slabih. Za njega ne treba samo fanatizam nego i obučenost, izbor mete i trenutka i obezbeđivanje eksplozivnih i drugih sredstava.

? Ako neko želi da povjeruje da je neka žena krenula iz Afrina, natovarila sebi na leđa 50 kilograma eksploziva i detonirala ga u središtu Istanbula – ja tu ne mogu ništa. Ovo nije djelo neke tamo žene i nekih Kurda, Turska je toga svjesna i sada očekujemo robusnije djelovanje njihovih obavještajnih službi.

? Turska je odbila da primi američko saučešće i time stavila do znanja da zna ko to radi. Kurdi imaju motivaciju – dogovor Švedske i Finske sa Turskom povodom terorističkih organizacija.

Riječ je o Kurdistanskoj radničkoj partiji i Fetulahu Gulenu, kojima je zajednička jedna stvar: američke službe!

? Iza Gulenovog pokušaja puča protiv Erdogana 2016 su stajale SAD sa svojim specijalnim službama. Pošto Turska neće da bude iskorištena za kroćenje ruske moći u Crnom moru, sarađuje sa Rusijom i Putinom, čak su i svi mirovni sporazumi dogovoreni u Istanbulu, Amerika je pristupila ovakvim akcijama da bi destabilizovala Erdogana.

? Rusija je preuzimanjem kompletnog Kerčkog moreuza obezbjedila potpunu kontrolu Azovskog mora i može da čitavu mornaricu preseli iz Sevastopolja u Azovsko more i da tamo ima zaleđe i za odbranu Krima i cijelog Crnog mora.

? S druge strane, Turska kontroliše ulaz u Crno more, kroz Bosfor i Dardanele. Americi treba da takva Turska bude u sukobu sa Rusijom, a ne da od nje kupuje oružje, avione i da mirovno posreduje u ratu u Uktajini.

? Amerikanci rade na formiranju kurdske države na teritoriji Turske, Sirije i Iraka. Iza svih vojnih udara u Turskoj su stajali Amerikanci i svi su im uspjeli osim onoga protiv Erdogana 2016.

Poslije vojnih udara su na vlast često dolazili Ataturkovi proamerički republikanci, pa bi i sada to mogao biti način da se promjeni paradigma odnosa Turske i Rusije.

? Erdoganova Turska pravi Južni tok kao alternativu Sjevernom toku 1 i 2, ne dozvoljava izolaciju i omogućuje joj potpunu dominaciju u Crnom moru. Amerikanci je žele razbiti da bi na sljedećim izborima za dvije godine srušili Erdogana.

? Razbijanje, dakle, ide destabilizacijom: bezbjednosnom – preko američkog terorizma, špekulativnom – preko Gulena i krupnog američkog kapitala i medijskom – preko Džordža Soroša.

? Amerika je sve svoje terorističke potencijale spremila za napad na Donjeck i Lugansk, a time i na Krim. To je Rusija spriječila tako što je reagovala na vrijeme i pokrenula specijalnu operaciju. Rusi su videli tu mobilizaciju. Samo iz Avganistana je povučeno preko 100 000 vojnika pod kontrolom Amerikanaca.

? U Avganistanu su Amerikanci obučili vojsku od preko 300 000 vojnika, od čega je 100 000 upotrebljeno u ratu u Ukrajini“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati