logo

16 Nov 2022

STRANI DRŽAVLJANI DOBILI PRAVO DA STUPE U VOJNU SLUŽBU ORUŽANIH SNAGA RUSIJE

clock 16 Nov 2022

ruska-vojska1_nn.webp

Državljani Ruske Federacije bez stranog državljanstva, kao i oni koji imaju drugo državljanstvo, imaju pravo da stupe u vojnu službu u Oružane snage Rusije po ugovoru, proizilazi iz ukaza predsednika Ruske Federacije, objavljenog u ponedeljak na portalu pravnih informacija.

? Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak, 14. novembra, ukaz o izmenama i dopunama Pravilnika o postupku služenja vojske, prema kojem strani državljani mogu da služe u redovima Oružanih snaga RF.? Prema izmenama, vojnu službu „mogu služiti vojnici, mornari, narednici, starešine koji su državljani, uključujući i one koji imaju državljanstvo strane države ili boravišnu dozvolu ili drugi dokument kojim se potvrđuje pravo državljanina na stalno prebivalište na teritoriji strane države“.

? Pored toga, predsednik je ograničio mogućnost služenja u Oružanim snagama RF po ugovoru na one koji su uhvaćeni u korišćenju droge.

Ugovor se takođe ne može zaključiti sa građaninom protiv koga je doneta osuđujuća presuda i koji je osuđen.

? U Ruskoj Federaciji je 1. novembra počeo jesenji poziv za služenje vojnog roka, za koji se planira poslati 120 hiljada ljudi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je početkom oktobra objasnio da su rokovi za jesenju regrutaciju pomereni zbog zagušenja u vojnim kancelarijama za registraciju i vojnu službu zbog delimične mobilizacije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati