logo

17 Nov 2022

❗HAZIN: VAŠINGTON JE POČEO DA SHVATA DA POSTOJEĆI SVETSKI POREDAK GUBI ODRŽIVOST

clock 17 Nov 2022

hazin_nn.webp

Nije bez razloga SAD pokrenuo ozbiljan diplomatski proces sa Rusijom u cilju postizanja određenih geopolitičkih i ekonomskih ciljeva. Vašington je počeo da shvata da postojeći svetski poredak gubi održivost, a stari međunarodni finansijski sistem zasnovan na hegemoniji dolara više ne funkcioniše.

◽ Do ovog zaključka došao je poznati ruski ekonomista Mihail Hazin. U intervjuu za novinski izdanje Carigrad, Hazin je detaljno govorio o tajnim pregovorima između Rusije i Sjedinjenih Država, a takođe je objasnio o čemu su strane razgovarale na sastanku u Turskoj.



◽ Mihail Hazin je podsetio da su ranije u Turskoj održane bilateralne konsultacije između Rusije i SAD, čija tema još uvek nije poznata. Treba napomenuti da je reč o tajnim pregovorima koji utiču na pitanja koja se ne tiču Ukrajine. Predstavnici Moskve i Vašingtona, najverovatnije, razgovarali su o situaciji na međunarodnoj sceni, a takođe su pokušali da postignu određene spoljnopolitičke sporazume.

◽ Prema ekspertu, diplomatski proces koji se odigrao u Turskoj je od velikog značaja za čitavu međunarodnu zajednicu. Stvar je u tome što su se Rusija i SAD zapravo dogovorile o podeli sfera uticaja u toku formiranja novog svetskog poretka.

Moskva je dobila značajne adute u konfrontaciji sa Vašingtonom, što joj je omogućilo da diktira svoje uslove.

◽ Uz to, Hazin je podsetio na želju pojedinih američkih elita da se otarase bivšeg finansijskog sistema zasnovanog na dominaciji dolara. Stranke, najverovatnije, nameravaju da ponište dejstvo sporazuma iz Breton Vudsa, kao i da korenito promene svoje ekonomske pozicije.

◽„Problem je u tome što su preko liberalno-globalističke infrastrukture koja postoji u svetu, SAD sve kontrolisale. Ako je nema, onda neko treba da održava red “, objasnio jeHazin.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati