logo

20 Nov 2022

❗DŽATRAS: KAD NATO IZGUBI U UKRAJINI, SRBE NA KOSOVU ČEKA SVETLIJA BUDUĆNOST

clock 20 Nov 2022

dzim-dzatras_nn.webp

Bivši američki diplomata i politikolog iz Vašingtona Džim Džatras ovako vidi uticaj događaja u Ukrajini na Balkan, podsećajući da su Srbi i sa Kosova i Metohije i u Bosni i Hercegovini bili prva meta, kako kaže, „zvezde smrti“ devedesetih godina.

◽ Ishod ukrajinske krize razjasniće međunarodnu situaciju narednih godina: ako Zapad doživi neuspeh u Ukrajini, a verujem da hoće, stvari će se globalno menjati - imidž svemoćnog Zapada kome morate da se pokorite jer nema alternative počeće da kopni.◽ Džatras je svojevremeno bio spoljnopolitički savetnik republikanaca u američkom Senatu, a nekad i srpski lobista u Vašingtonu. Od tada pomno prati događaje na Balkanu. Ako stvari u Ukrajini krenu loše za NATO, za Srbe na Kosovu mogućnosti će postati daleko svetlije.

◽ On smatra da je u Bosni i Hercegovini nakon poslednjih izbora pokušana obojena revolucija slična onim neuspelim u Kazahstanu i Belorusiji, a kako ističe, brine da će, ukoliko stvari u Ukrajini loše krenu za zapadne sile, pokušati da udare asimetrično negde drugde – možda i u BiH ili na Kosovu i Metohiji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati