logo

24 Nov 2022

VOJNI EKSPERT VLADISLAV ŠURIGIN O SAVREMENOM ARTILJERIJSKOM RATU U UKRAJINI

clock 24 Nov 2022

ukrajina-rat26_nn.webp

Uspeh na bojnom polju određuje upravo artiljerija. Dovoljno je reći da su u ratovima, uopšteno govoreći, gubici od artiljerijske vatre oko 93 odsto.

◽ Shodno tome, u ovom slučaju za nas je bilo veoma neprijatno otkriće, da je ukrajinska artiljerija za ovih osam godina prošla dobru školu, kojoj su ih učili Amerikanci. Odnosno, svih ovih osam godina Amerikanci su aktivno obnavljali ukrajinsku vojsku, i u nju uvodili svoje najsavremenije algoritme. Pre svega, digitalizovali su ga, izjavio je Šurigin.

◽ Takođe je govorio o tome, kako je delovala artiljerija u Oružanim snagama RF.

„Sedite u rovu, vidite metu, javite gore gde se nalazi ovaj cilj, u štabu se ta meta mapira, nakon toga odluče kako da ga pogode, daju te koordinate sistemima „Grad“ ili bateriji haubice, a onda oni, pošto su dobili materijal, izvode svu matematiku i otvaraju vatru.

◽ Takav algoritam je trajao od 15 do 40, pa čak i 50 minuta u najboljem slučaju. Ako meta nije stajala mirno, onda je jednostavno otišla za to vreme, „, ističe nisku efikasnost takvog artiljerijskog rada, vojni stručnjak.

◽ Što se tiče ukrajinske strane, prema Šuriginu, svaki vojnik koji je primetio metu, jednostavno ju je stavio na mapu programa pametnog telefona ili tableta, i koordinate mete su momentalno padale u ruke strelaca.◽„Glavno znanje ukrajinske artiljerije bilo je da svaki komandant voda, svaki narednik, može da izazove artiljerijsku vatru, na cilj koji mu je potreban“, otkriva stručnjak. On je istakao, da je danas ovaj način interakcije Oružanih snaga Ukrajine, smanjio vreme reagovanja ukrajinske artiljerije na 3-5 minuta.

◽ Ruske snage mogle su da kompenzuju ove prednosti neprijateljske artiljerije, samo zahvaljujući ogromnoj vatrenoj moći i broju cevi na frontu. Prema Šuriginovim rečima, Rusija sada digitalizuje svoju artiljeriju, gde veliku ulogu igraju izviđački dronovi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati