logo

26 Nov 2022

NASA OBJAVILA SATELITSKI SNIMAK UKRAJINE SNIMLJEN NOĆU

clock 26 Nov 2022

ukrajina-noću.webp

Američka svemirska agencija NASA objavila je satelitski snimak Zemljine površine snimljen noću, koji pokazuje da je Ukrajina utonula u mrkli mrak.

◽ Slika od 24. novembra prikazuje Ukrajinu u potpunom mraku, okruženu svetlim delovima naseljenih mesta u drugim zemljama, uključujući Rusiju, pišu RIA Novosti.

◽ Ministarstvo energetike Ukrajine je u sredu saopštilo da su zbog ruskih napada sve nuklearke i većina termoelektrana i hidroelektrana privremeno bez struje, a velika većina potrošača električne energije ostala je bez struje.

Naredni dan, isti izvor saopštava da je obnovljeno napajanje kritičnih infrastrukturnih objekata.

◽ Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, 23. novembra zadat je masivan udarac sistemu vojne komande i kontrole Ukrajine i povezanim energetskim objektima, pogođeni su svi namenski objekti.

◽ Ruske trupe počele su da napadaju ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze.◽ Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima. Posle napada 15. novembra, ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema zemlje već stavljena van pogona.

◽ Vladimir Zelenski je, početkom novembra priznao da je oko 40 odsto energetske infrastrukture u zemlji već oštećeno. To dovodi do velikih nestanka struje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati