logo

30 Nov 2022

❗RIČARD BLEK: „OVO JE ŠOKANTAN, KOŠMARNI RATNI ZLOČIN!“

clock 30 Nov 2022

ruski-zarobljenici_nn.webp

Bivši senator iz Virdžinije Ričard Blek, komentarišući video snimak pogubljenja ruskih ratnih zarobljenika, izjavio je da ovakva zverstva ukrajinskih vojnika nisu jedina. „Snimak definitivno nije montiran, bez sumnje. Ovo nije prvi video koji prikazuje ratne zločine Ukrajinaca“, rekao je on.

◽ Političar je podsetio, da se šef „Mobilne bolnice“, Genadij Druzenko, pohvalio naređenjem ukrajinskim lekarima, da kastriraju zarobljene Ruse. „Ovo je šokantan, košmarni ratni zločin!“, naglasio je Blek.

◽ On je napomenuo, da vlasti Kijeva ni na koji način nisu reagovale na komentare o ovim slučajevima.

Bivši senator se prisetio i snimka, koji pokazuje kako Ukrajinci pucaju u noge ruskim zatvorenicima, i priređuju druga mučenja. Krajem prošle nedelje, na internetu se pojavio zapis, u kojem ukrajinski militanti pucaju u glavu ruskim vojnicima koji su se predali, ležeći na zemlji.

◽ U izjavi ruskog Ministarstva odbrane, napominje se, da se ne radi o izolovanom ratnom zločinu, već o uobičajenoj praksi među ukrajinskom vojskom, a Zelenski i njegovi poslušnici, moraće da odgovaraju za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika.

◽ Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak za ubistvo i zlostavljanje ratnih zarobljenika.

Šef Saveta za ljudska prava Valerij Fadejev, i ombudsman za ljudska prava u Rusiji, Tatjana Moskalkova, obratili su se međunarodnim organizacijama – Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS -u, Savetu Evrope, Amnesti internešenel-u, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugima – zahtevajući da se osudi pogubljenje zatvorenika, i sprovede istraga.

◽ Ministarstvo odbrane Rusije navelo je, da se zarobljeni ukrajinski vojnici drže u skladu sa svim zahtevima Ženevske konvencije, o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati