logo

12 Jul 2024

BAJDEN KAO LOŠ STAND UP KOMIČAR NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

clock 12 Jul 2024

bajden21_nn.webp

Američki državni sekretar Entoni Blinken spustio je pogled, a predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan prekrio je usta rukom nakon što je čuo lapsus šefa Bele kuće Džoa Bajdena, koji je na konferenciji za novinare potpredsednicu SAD Kamalu Haris nazvao „potpredsednicom Trampom“, mešajući je sa bivšim šefom SAD.

Snimak reakcije zvaničnika objavio je novinar CSPAN-a Džeremi Art na društvenoj mreži X. Na objavljenom snimku se takođe vidi da je američki ministar odbrane Lojd Ostin klimnuo glavom nakon greške američkog lidera, međutim, njegov izraz lica se nije promenio.

Na sastanku sa novinarima, Bajden je predstavio i Vladimira Zelenskog kao „predsednika (Vladimir) Putina“.

Urednik Telegraph-a Toni Diver rekao je da su pred američkim predsednikom mračni dani nakon njegove konferencije za štampu na samitu NATO-a.

Po njegovom mišljenju, posle ovog lapsusa, u vazduhu je visila „atmosfera užasa”. „Ideja je bila da predsednik pokaže svoju najbolju stranu posle katastrofalne debate, ali to se nije dogodilo“, rekao je Diver.

Na Bajdenov govor osvrnuo se i američki preduzetnik Elon Mask, tako što je na svom nalogu na društvenoj mreži X napisao da je „stvarnost izvan razumevanja“.

Konferencija za štampu Džoa Bajdena dodatno je podelila demokrate. Američki predsednik je u ovom formatu govorio prvi put od katastrofalne debate sa Donaldom Trampom krajem juna.

The Guardian je izvestio da je Bajdenova sramota podstakla zabrinutost zapadnih elita oko njegovih mentalnih sposobnosti.

Političar je ponovo izjavio da neće povući kandidaturu sa izbora, uprkos pozivima pojedinih supartijana. Strani mediji su priznali da je američki predsednik delovao mnogo samouverenije nego tokom debate, ali je ipak izneo nekoliko ozbiljnih lapsusa koje su pojačale sumnje u njegovu sposobnost da pobedi na reizboru.

Ranije je New York Times, pozivajući se na izvore bliske Bajdenu, preneo da se zdravlje predsednika SAD pogoršalo poslednjih meseci, a posle neuspešne debate sa Trampom situacija je počela da izaziva još veću zabrinutost.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati