logo

24 Jul 2024

HARIS KAŽE DA JE TRAMP „NESPOSOBAN“ DA VODI ZEMLJU

clock 24 Jul 2024

kamala-hariss2_nn.webp

Potpredsednica SAD Kamala Haris, koja namerava da se kandiduje za šefa države iz Demokratske stranke, smatra bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nesposobnim da vodi zemlju u 21-veku. Ona je to saopštila 23-jula na prvom izbornom mitingu u Milvokiju (Viskonsin), njene reči prenosi The Wall Street Journal.

Haris je rekla da trenutnu predizbornu kampanju vidi kao dve različite vizije zemlje, jednu „fokusiranu na budućnost, a drugu na prošlost“.

„Da li želimo da živimo u zemlji slobode, saosećanja i vladavine zakona ili u zemlji haosa, straha i mržnje?“, pitala je učesnike događaja.

Potpredsednica je takođe povukla jasnu liniju između sebe i Trampa, rekavši da se, dok je bila tužilac, „borila protiv kriminalaca svih vrsta“.

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden je 21-jula objavio povlačenje iz izborne trke. On je pojasnio da je ovu odluku doneo "u interesu" Demokratske stranke i budućnosti zemlje. Šef Bele kuće predložio je Haris za kandidata za predstojeće izbore.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer objavio je 23-jula da su demokratski lideri u Kongresu podržali Haris za predsedničku nominaciju SAD. On je takođe nazvao Bajdenovu odluku da se povuče iz trke "jedinstvenom prilikom" da se Demokratska stranka ujedini oko novog kandidata.

Američki preduzetnik Elon Mask poručio je da je Kamala Haris nova marioneta Aleksandra Soroša, sina američkog finansijera Džordža Soroša, koji podržava kandidaturu Haris.

bajden-haris_nn.webp

Billboard in the US state of Pennsylvania

Prema rečima preduzetnika, odluka američkog predsednika Džoa Bajdena da se ne kandiduje za drugi mandat objašnjava se činjenicom da demokrate „jednostavno žele lutku koja će bolje funkcionisati“, dok sama aktuelna politička mašina ostaje netaknuta.

Ranije su stanovnici američke države Pensilvanije objavili na društvenim mrežama fotografiju na kojoj se vidi bilbord sa predsednikom te zemlje Džoom Bajdenom i potpredsednicom SAD Kamalom Haris. Natpis na bilbordu glasi: „Glup i gluplji“.

Kamala Haris (rođena 20-oktobra 1964) je američka političarka i članica Demokratske partije SAD. Nekoliko godina je bila državni tužilac Kalifornije. Godine 2020 preuzela je mesto potpredsednice Sjedinjenih Država i postala prva žena u istoriji zemlje koja je dobila tako visok položaj.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati