logo

07 Aug 2024

TRAMP SUGERIŠE DA ĆE BAJDEN POKUŠATI DA POVRATI NOMINACIJU

clock 07 Aug 2024

tramp-bajden-debata2_nn.webp

Bivši predsednik Donald Tramp je sugerisao da postoji mogućnost da predsednik Džo Bajden "sruši" Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u pokušaju da "vrati nominaciju" od potpredsednice Kamale Haris. On je ovo razmišljanje izneo u objavi na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social.

„Koje su šanse da se prevarant Džo Bajden, najgori predsednik u istoriji SAD, čije su me predsedništvo protivustavno ukrali Kamabla, Barak Husein Obama, Luda Nensi Pelosi... pojavi na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke i pokuša da povrati nominaciju izazivajući me na još jednu debatu“, napisao je Tramp.

Politički analitičar Kreg Agranof rekao je za Newsweek u utorak da Trampovi komentari pokazuju da je „jasno da se politička retorika intenzivira kako se približavamo izbornoj sezoni“.

„Iako je neizvesno da li predsednik Bajden preispituje svoju nominaciju, važno je prepoznati ove izjave kao deo šire strategije za jačanje njihovih baza“, rekao je Argranof.

Tramp tvrdi da Bajden navodno veruje da je napravio veliku grešku, što je odustao od svoje nominacije usled pritiska svojih kolega, uključujući bivšu predsednicu Donjeg doma Nensi Pelosi i bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu.

Bajden je pre više od dve nedelje objavio da odustaje od predsedničkih izbora 2024, nakon razočaravajuće debate i talasa pritiska iz svoje stranke, dok je takođe podržao Haris, koja je u utorak obezbedila zvaničnu podršku 99 odsto delegata Demokratske partije tokom onlajn glasanja, rekao je Džejmi Harison, predsednik Nacionalnog komiteta stranke. Formalno, njena nominacija će biti potvrđena po rezultatima partijskog kongresa u Čikagu, koji će biti održan od 19 do 22-avgusta.


Američki novinar Simor Herš je 27-jula rekao da je bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, uz odobrenje svojih drugova u Demokratskoj stranci, zapretio sadašnjem predsedniku Džou Bajdenu smenom sa vlasti, zahtevajući da se dobrovoljno povuče iz učešća u izbornoj trci. Novinar napominje da u skladu sa 25- amandmanom na Ustav, predsednik SAD može biti smenjen sa vlasti u slučaju nesposobnosti, dok se njegova ovlašćenja prenose na potpredsednika zemlje.

Američki predsednički izbori održaće se 5-novembra. Uprkos neuspehu u debati sa Trampom, Bajden je više puta izjavljivao da neće napustiti trku, ali je na kraju odbio nominaciju i podržao Haris „zbog očuvanja demokratije“, kako je rekao.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati