logo

28 Jul 2024

BAJDEN SE POVUKAO JER MU JE OBAMA ZAPRETIO SMENOM?

clock 28 Jul 2024

bajden-obama_nn.webp

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, uz odobrenje svojih drugova u Demokratskoj stranci, zapretio je sadašnjem predsedniku Džou Bajdenu smenom sa vlasti, zahtevajući da se dobrovoljno povuče iz učešća u izbornoj trci. Ovo je 27-jula izjavio američki novinar Simor Herš na svom blogu na platformi Substack.

„Obama je nazvao Bajdena i rekao: „Situacija je sledeća: imamo odobrenje Kamale Haris da se pozovemo na 25-amandman“, napisao je novinar.

Novinar napominje da u skladu sa 25- amandmanom na Ustav, predsednik SAD može biti smenjen sa vlasti u slučaju nesposobnosti, dok se njegova ovlašćenja prenose na potpredsednika zemlje.

Prema Heršu, Obama je ovu izjavu dao Bajdenu nakon svoje katastrofalne debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom, koja je široj javnosti izložila kognitivne probleme prvog i dovela do značajne prednosti za drugog u ispitivanjima javnog mnjenja.

Prethodno je u intervjuu za New York Post republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao da smatra da je uloga Baraka Obame ključna u odluci Džoa Bajdena da se povuče iz predsedničke trke. Prema njegovim rečima, predstavnici demokratske elite, uključujući Obamu i bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, izvršili su pritisak na Bajdena.

Bajden je 21-jula objavio povlačenje iz predsedničke trke.

On je objasnio da je povukao svoju kandidaturu u interesu Demokratske stranke i SAD i pozvao demokrate da podrže kandidaturu potpredsednice Kamale Haris na izborima. Istovremeno, aktuelni predsednik SAD je uverio da će nastaviti da služi do kraja mandata i obećao da će ove nedelje detaljnije govoriti o svojoj odluci.

Bajdenovu predloženu kandidaturu Kamale Haris podržala većina demokratske elite, ali je Barak Obama bio jedan od izuzetaka jer smatra potpredsednika nesposobnom da se sama suoči sa političkim problemima.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati