logo

12 Aug 2024

NEUSPEH ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U KURSKOJ OBLASTI BIĆE KRAJ KIJEVA

clock 12 Aug 2024

ukrajina-ranjenik3_nn.webp

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potcenio je potencijalno fatalne posledice napada na Kursku oblast, kaže Gustav Gresel, ekspert Evropskog saveta za spoljne odnose. On je u intervjuu za časopis Spigel predvideo kraj Kijeva.

Prema Greselovim rečima, vojne operacije u ruskom regionu zahtevaće ogromna sredstva Ukrajine, koja bi mogla biti korisna u Donbasu. Neuspeh avanture u Kurskoj oblasti i poraz u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pokrenuće mnoga pitanja za vojnike Oružanih snaga Ukrajine (OSU) njihovim komandantima.

Ekspert je upozorio da prenagla odluka Kijeva rizikuje da postane početak kraja ukrajinske vojske.

Neuspeh Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti ugroziće ionako malu pomoć Zapada Ukrajini, zaključio je Gresel.

Jedan visoki izvor u ukrajinskom Ministarstvu odbrane ranije je rekao za list Times da Rusija priprema „agresivan“ i „veliki“ odgovor na nedavne napade ukrajinske vojske u regionu Kursk. Prema njegovim rečima, to bi mogli biti masovni raketni napadi na vladine zgrade.

Bivši analitičar CIA Lari Džonson je ranije rekao da je napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast poslednji dah za ukrajinsku vojsku, zbog činjenice da su u napad bačene poslednje dobro obučene rezerve.


Po njegovom mišljenju, operacija Oružanih snaga Ukrajine na ruskoj teritoriji je „beskorisna misija“. Prema njegovim rečima, ovo će zauzvrat učiniti Rusiju odlučnijom da „sve završi“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 6-avgusta ujutru ukrajinska vojska pokušala da uđe duboko u region Kursk. Ministarstvo je 8-avgusta izvestilo da se borbe vode na teritoriji Sudžanskog i Korenjevskog okruga Kurske oblasti, koji se nalaze neposredno uz rusko-ukrajinsku granicu. U regionu je proglašeno vanredno stanje, a stanovnici pograničnih područja se evakuišu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati