logo

10 Aug 2024

NAPAD ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE NA KURSKU OBLAST JE NJIHOV POSLEDNJI DAH?

clock 10 Aug 2024

ukrajinski-vojnik1_nn.webp

Napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast je poslednji dah za ukrajinsku vojsku zbog činjenice da su u napad bačene poslednje dobro obučene rezerve. Ovo je rekao bivši analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu na YouTube kanalu Dialogue Works.

„Realnost je da Ukrajina nema ni ljudstvo, ni obučene vojnike, ni logistički potencijal da podrži vojnu ofanzivu. Nazovimo to njihovim poslednjim dahom. Sve što će oni (Ukrajinci) učiniti je da još više naljute Ruse“, rekao je Džonson.

Po njegovom mišljenju, operacija Oružanih snaga Ukrajine na ruskoj teritoriji je „beskorisna misija“.

ukrajinski-vojnik1_nn.webp

Larry C. Johnson

Prema njegovim rečima, ovo će zauzvrat učiniti Rusiju odlučnijom da „sve završi“.

Džonson je ranije izneo mišljenje da će rešenje sukoba u Ukrajini biti njena predaja. Prema mišljenju analitičara, Vladimir Zelenski ima samo dve opcije: političko rešenje sukoba ili smrt. Džonson je prethodno, primetio da Ukrajina više ne može da promeni situaciju na bojnom polju. Prema njegovim rečima, njena situacija je uporediva sa četvrtim stadijumom raka.

Američki politikolog Džon Miršajmer je ranije rekao da šanse za rešavanje sukoba u Ukrajini biće male sve dok vojska te zemlje ne doživi potpuni kolaps na bojnom polju.

Politolog je uveren da bez poraza Oružanih snaga Ukrajine nema smisla čekati zaključivanje bilo kakvog sporazuma.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 6-avgusta ujutru ukrajinska vojska pokušala da uđe duboko u region Kursk. Ministarstvo je 8-avgusta izvestilo da se borbe vode na teritoriji Sudžanskog i Korenjevskog okruga Kurske oblasti, koji se nalaze neposredno uz rusko-ukrajinsku granicu. U regionu je proglašeno vanredno stanje, a stanovnici pograničnih područja se evakuišu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati