logo

28 Mar 2024

GAZA SE SUOČAVA SA GLAĐU USRED GRANATIRANJA IZRAELA

clock 28 Mar 2024

gaza19_nn.webp

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se pojas Gaze suočava sa glađu usred granatiranja od strane izraelske vojske.

„Gaza se suočava sa glađu u toku granatiranja“, napisao je šef SZO na društvenoj mreži X. On je pozvao da se hrana i lekovi puste u enklavu i da se zaštite zdravstvene ustanove.

„Da biste zaustavili tragediju koja je u toku, odmah obustavite vatru i osigurajte pun humanitarni pristup“, dodao je Gebrejesus.

Prema medijskoj kancelariji administracije, koju kontroliše palestinski pokret Hamas, više od 2 miliona stanovnika Pojasa Gaze trenutno "pati od ozbiljne nestašice hrane, vode, lekova i skloništa".

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je 24-marta ponovio pozive na hitan prekid vatre u ratom razorenoj Gazi i da se omogući da humanitarna pomoć stigne do gladnog stanovništva u obalskoj enklavi.


Rekao je da je Palestincima u Gazi potrebna "poplava pomoći", pozivajući na otvaranje graničnih prijelaza i omogućavanje kamionima pomoći koji čekaju na egipatskoj strani prijelaza Rafah da uđu u Gazu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati