logo

29 Mar 2024

IZRAEL NAPAO SIRIJSKI ALEP, IMA POGINULIH CIVILA

clock 29 Mar 2024

sirija-aleppo_nn.webp

Najmanje 38 osoba, uključujući civile i vojno osoblje, poginuli su jutros u izraelskim napadima na grad Alepo na severu Sirije, javljaju dva bezbednosna izvora za Reuters, dodajući da je u napadima poginulo i pet boraca libanske grupe Hezbolah.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Britaniji procenila je da je broj mrtvih 42 i da je desetine ljudi povrijeđeno. Novinska agencija Reuters javila je da je ubijeno 38 ljudi.

Sirijsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su napadi izvedeni oko 01:45 u petak (22:45 GMT u četvrtak), i da je ciljano nekoliko područja u oblasti Alepa.

Sirijska državna novinska agencija SANA je navela da nisu objavljeni podaci o žrtvama, samo se kaže da je ubijeno nekoliko civila i vojnog osoblja i da je oštećena imovina nakon što su Izrael i neimenovane naoružane grupe izvele napade.

Opozicioni ratni promatrač, rekao je u objavama na X da su izraelski napadi pogodili skladište oružja u blizini međunarodnog aerodroma Aleppo, što je rezultiralo nizom velikih eksplozija. Najmanje 36 sirijskih vojnika je ubijeno, navodi se, dodajući da se u tom području nalaze skladišta oružja Hezbolaha.


Izvještavajući iz Bejruta u Libanu, novinar Al Jazeere rekao je da su aktivisti na terenu rekli da su ubijeni sirijski vojnici i borci Hezbollaha, koji ima vojno prisustvo u Siriji.

Izraelska vojska nije potvrdila napade. Izrael je godinama izvodio udare u Siriji, gde grupe iranski orijentirane, uključujući Hezbolah, imaju vlast u istočnim, južnim i severozapadnim područjima zemlje, kao i predgrađima oko glavnog grada Damaska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati