logo

31 Mar 2024

MIROVNI PREGOVORI IZMEĐU IZRAELA I HAMASA BIĆE ODRŽANI U KAIRU

clock 31 Mar 2024

gaza20_nn.webp

Pregovori o primirju između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, biće nastavljeni u nedelju u prestonici Kairu, javio je Al Qahera News, pozivajući se na izvor u egipatskim bezbednosnim vlastima.

„Pregovori o primirju između Izraela i Hamasa biće nastavljeni sutra u Kairu“, rekao je izvor sa TV kanala.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko rundi pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali oni do sada nisu uspeli. Ranije je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid vatre u pojasu Gaze za mesec Ramazan, što bi dovelo do dugoročno održivog primirja.

Četrnaest zemalja je glasalo za, dok su SAD bile uzdržane.

Tokom svog govora, stalna predstavnica SAD je odbacila frazu da rezolucija nije obavezujuća. Ruski stalni predstavnik pri UN, izražavajući žaljenje što njegov američki kolega nije pročitao Povelju organizacije, rekao je novinarima da su sve rezolucije Saveta bezbednosti UN obavezujuće.

U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ovaj broj uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Broj poginulih u izraelskim udarima u Pojasu Gaze dostigao je 32,7 hiljada, oko 75,2 hiljade ljudi je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati