logo

01 Apr 2024

DESETINE TELA PRONAĐENO U BOLNICI AL ŠIFA U GAZI NAKON POVLAČENJA IZRAELSKIH SNAGA

clock 01 Apr 2024

gaza-al-sifa_nn.webp

Desetine tela pronađeno je na teritoriji bolnice Al-Šifa u gradu Gaza nakon povlačenja izraelskih snaga odatle, prenosi AFP, pozivajući se na palestinsko ministarstvo zdravlja.

„Ministarstvo je saopštilo da je na teritoriji kompleksa pronađeno na desetine tela, od kojih su neka raspadnuta“, piše agencija.

Ranije je agencija javila da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila sa teritorije bolnice Al Šifa, a njene snage su počele da se razmeštaju jugozapadno od grada Gaze.

Dopisnik Al Mayadeen izvestio je iz Gaze da su se izraelske okupacione snage potpuno povukle iz blizine medicinskog kompleksa al-Shifa prema jugozapadu grada Gaze.

"Izraelska okupaciona vojska povukla se iz medicinskog kompleksa Al-Shifa nakon što je spalila kompleks zgrada i potpuno ga stavila van upotrebe. Obim razaranja unutar kompleksa i zgrada oko njega je veoma velik", navodi se.

Ranije je izraelska vojska najavila operaciju na području bolnice Al-Šifa u gradu Gaza, koju, prema Izraelu, koriste visoki pripadnici Hamasa za terorističke aktivnosti. Vojska je takođe pozvala građane Gaze da evakuišu područja u blizini bolnice južno od palestinske enklave.

U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, u ovaj broj su civili, vojnici, strani državljani i radnici, a prijavljeno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 32,7 hiljada, a povređeno je oko 75,2 hiljade ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati