logo

01 Apr 2024

IRANSKI KOMANDANT POGINUO U IZRAELSKOM NAPADU NA DAMASK

clock 01 Apr 2024

izraelska-avijacija1_nn.webp

Viši komandant iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) Mohamed Reza Zahedi, ubijen je u napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na zgradu u Damasku u Siriji. Reuters je ovo izvestio 1-aprila, pozivajući se na izvore u Libiji.

„Izraelski ratni avioni udarili su u ponedeljak na iranski konzulat u Damasku, a libanski bezbednosni izvor je rekao da je u napadu ubijen visoki komandant Korpusa iranske revolucionarne garde Mohamed Reza Zahedi“, navodi se u publikaciji.

Ranije tokom dana, televizija Al Ikhbaria javila je da je ID napao zgradu u oblasti Al-Meca na jugozapadu Damaska u Siriji.

Dan ranije, Izrael je takođe udario na periferiju Damaska, a dva lokalna stanovnika su povređena.

Pre toga, 26-marta, TV kanal Al Mayadeen izvestio je da je sirijska provincija Deir ez-Zor na istoku zemlje izložena vazdušnim udarima. Konstatovano je da je od posledica poginulo više ljudi, a tačan broj poginulih i povređenih nije poznat. Prema Al Mayadeen-u, pogođena su oblast Al-Salihiiah u gradu Al-Bukamal, stambena područja u Al-Mayadeen i oblast Al-Kusur u Deir ez-Zoru.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala ujutru 7-oktobra, kada je palestinski radikalni pokret Hamas podvrgao izraelsku teritoriju masovnoj raketnoj vatri iz pojasa Gaze, a takođe je izvršio invaziju na pogranična područja na jugu zemlje i uzeo taoce.

Istog dana, Izrael je počeo da se sveti ciljevima u Pojasu Gaze.

Palestinci traže da vrate granice između dve zemlje na linije koje su postojale pre Šestodnevnog rata 1967-godine. Palestina želi da stvori sopstvenu državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a da istočni Jerusalim učini svojom prestonicom. Izrael odbija postavljene uslove.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati