logo

02 Apr 2024

IZRAEL UDARIO NA KONZULAT IRANA U GLAVNOM GRADU SIRIJE DAMASKU

clock 02 Apr 2024

sirija-iranski-konzulat_nn.webp

Iran je obećao odgovor nakon što je njegov konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku uništen u izraelskom raketnom napadu, u kojem je poginulo sedam ljudi, uključujući glavnog komandanta i njegovog zamenika, prenosi Al Jazeera.

U napadu u ponedeljak ubijeni su brigadni general Mohammad Reza Zahedi, viši komandant snaga Kuds Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) i njegov zamenik general Mohammad Hadi Hajriahimi, navodi se u saopštenju IRGC-a.

U pismu iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru te organizacije i predsedavajućem Saveta bezbednosti, navodi se da Iran zadržava pravo na odlučan odgovor Izraelu za napad na konzulat u Damasku.

„Islamska Republika Iran zadržava svoje legitimno, neotuđivo pravo, u okviru međunarodnog prava i Povelje UN, da pruži odlučan odgovor na takav akt za osudu“, navodi se u tekstu.


Iran je takođe pozvao Savet bezbednosti UN da "strogo" osudi napad Izraela na iranski konzulat u Damasku i preduzme mere, uključujući sazivanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti. Prema iranskim diplomatama, mere Saveta bezbednosti treba da budu usmerene na brzo privođenje pravdi odgovornih za ovaj zločin.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati