logo

02 Apr 2024

NETANJAHU PRIZNAJE DA JE IZRAEL UBIO 7 HUMANITARNIH RADNIKA

clock 02 Apr 2024

gaza6_nn.webp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je u utorak da je "nenamerni" izraelski vazdušni napad ubio "nevine ljude" u Gazi, nakon što je bombardovano sedam radnika World Central Kitchen-a, prenosi Politico. On je takođe uverio da se ovakvi incidenti neće ponoviti u budućnosti.

Organizacija za pomoć saopštila je da su među mrtvima bili državljani Australije, Poljske i Britanije.

„Nažalost, poslednjeg dana dogodio se tragični incident kada su naše snage nehotice gađale nevine ljude u Pojasu Gaze. To se dešava u ratu, mi to detaljno proveravamo, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se to više ne ponovi“, rekao je premijer.

Ranije je objavljeno da je sedam radnika Svetske centralne kuhinje ubijeno u napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Pojasu Gaze. Njihovi automobili sa logom kompanije su uništeni u „zoni dekonflikta“. U dva oklopna vozila i jednom običnom automobilu bili su imigranti iz Australije, Poljske, Velike Britanije i dvojno državljanstvo Sjedinjenih Država, Kanade i Palestine.

World Central Kitchen je rekao da će odmah pauzirati operacije u regionu. Grupa je do sada pružila stotine tona humanitarne pomoći izgladnelim stanovnicima Gaze, što iznosi više od 42 miliona obroka tokom 175 dana.


Više od 70 posto stanovništva Gaze od 2,3 miliona suočeno je sa "katastrofalnom glađu", prema izvještaju kojeg podržavaju Ujedinjene nacije objavljenom prošlog mjeseca.

Nedavno su se predstavnici Hamasa obratili posrednicima i izneli zahteve za početak pregovora o potpunom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Prvo, Izrael mora da povuče trupe iz regiona, zatim se planira „prava“ razmena ratnih zarobljenika. Inicijativa Hamasa ima za cilj da istovremeno oslobodi sve palestinske zatvorenike iz izraelskih zatvora u zamenu za taoce koji se drže u Pojasu Gaze.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati