logo

14 Apr 2024

IRAN NAPAO IZRAEL SA STOTINAMA DRONOVA, PROJEKTILA

clock 14 Apr 2024

rakete1_nn.webp

Iran je u subotu uveče prvi put direktno napao na izraelsku teritoriju. Napad koji je izvršen sa dronovima i projektilima, podigao je pretnju od šireg regionalnog sukoba, jer su SAD obećale podržati Izrael, preneo je Reuters.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je Iran lansirao desetine raketa zemlja-zemlja na Izrael, od kojih je većina presretnuta van izraelskih granica. Oni su uključivali više od 10 krstarećih raketa, rekao je on, piše u publikaciji.

Prvo je saopšteno da se radi o nekoliko desetina dronova. Zatim je The Times of Israel pisao o drugom talasu UAV napada, pa o trećem. Takođe, iranska agencija IRNA javila je da je Teheran lansirao balističke rakete na ciljeve duboko u Izraelu. Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su otkrile takva lansiranja.

Huti i Hezbolah su podržali napad. Prvo je, kako prenosi Reuters, lansirano nekoliko dronova iz Jemena. A Hezbolah je objavio da je lansirao desetine projektila na Golansku visoravan koju kontroliše Izrael. IDF je saopštila da je izvršila uzvratne udare na ciljeve grupe u Libanu.

Sjedinjene Američke Države priznaju da bi na Izrael sa teritorije pet zemalja moglo biti lansirano ukupno 400 do 500 projektila i dronova, prenosi ABC Nevs, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika. Najviše letova je iz Irana, ostali iz Iraka, Libana, Sirije i Jemena. Izraelske odbrambene snage su otkrile više od 100 dronova, prenosi Chanel 12, i počele da ih presreću.

Izraelska televizija Kanal 12 citirala je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora" na napad.

Iran je obećao odmazdu za, izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1-aprila u kojem je ubijeno sedam oficira Korpusa garde islamske revolucionarne revolucije, uključujući dva viša komandanta, i rekao da je njegov napad kazna za "izraelske zločine". Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad na konzulat.

„Ukoliko izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji“, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama, upozoravajući SAD da se „drže podalje“. Međutim, takođe je rečeno da Iran sada „smatra da je stvar završena“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad Irana, rekavši da je "duboko zabrinut zbog veoma realne opasnosti od razorne eskalacije širom regiona".

Savet bezbednosti UN trebalo je da se sastane u nedelju u 16 ​​časova po istočnom vremenu (2000 GMT) nakon što je Izrael zatražio da osudi iranski napad i proglasi Korpus iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom, prema rasporedu objavljenom kasno u subotu.

Američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom u subotu uveče, saopštila je Bela kuća, ne navodeći odmah detalje. Bela kuća je saopštila da će dati rezime poziva.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati