logo

15 Apr 2024

HAMAS ODBACUJE IZRAELSKI ODGOVOR NA PREKID VATRE

clock 15 Apr 2024

hamas1_nn.webp

Palestinska organizacija Hamas odbacila je izraelski predlog o prekidu vatre, rekavši da je u subotu predala posrednicima u Egiptu i Kataru svoj odgovor na predlog koji je dobio prošlog ponedeljka, preneo je Reuters.

U publikaciji se navodi da pozivi na prekid vatre rastu kako je rat ušao u sedmi mesec, ali je bilo malo znakova napretka u pregovorima. Hamas zahteva prekid izraelske ofanzive, povlačenje izraelskih snaga i dozvolu raseljenim Palestincima iz Gaze da se vrate svojim domovima.

„Potvrđujemo svoju privrženost našim zahtevima i nacionalnim zahtevima našeg naroda, trajnim prekidom vatre, povlačenjem okupacione vojske iz celog Pojasa Gaze, povratkom raseljenih u svoja područja i mesta stanovanja, intenziviranjem ulazak pomoći i pomoći i početak rekonstrukcije“, saopštili su iz Hamasa.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u svojoj prvoj poseti Gazi od početka rata između Izraela i Hamasa, izjavio da će Izrael nastaviti sve dok ne pobedi.

Izrael želi da obezbedi povratak talaca koje je zarobio Hamas u svom napadu 7-oktobra koji je pokrenuo rat, ali kaže da neće prestati da se bori dok Hamas ne bude uništen kao vojna sila.

Ranije je Izrael u Gazi ubio nekoliko članova porodice vođe grupe Ismaila Hanije, što je izazvalo strah među porodicama talaca da će poremetiti napore da se obezbedi njihovo oslobađanje iz Gaze.

U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ovaj broj čine civili, vojnici, strani državljani i radnici, a prijavljeno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 32,7 hiljada, a povređeno je oko 75,2 hiljade ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati