logo

16 Apr 2024

IZRAELSKA VOJSKA OBEĆAVA ODGOVOR NA NAPAD IRANA

clock 16 Apr 2024

izraelska-vojska3_nn.webp

Šef izraelske vojske rekao je u ponedeljak da će njegova zemlja odgovoriti na iranski napad tokom vikenda, iako svi izraelski saveznici pozivaju na uzdržanost želeći da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, preneo je Reuters.

Premijer Benjamin Netanjahu sazvao je svoj ratni kabinet po drugi put za manje od 24 sata da proceni kako da reaguje na prvi direktan napad Irana na Izrael, rekao je izvor iz vlade.

Istovremeno, načelnik izraelskog vojnog štaba Herci Halevi rekao je da će zemlja odgovoriti, ali nije naveo detalje, piše u publikaciji.
„Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova na izraelsku teritoriju naići će na odgovor“, rekao je on u vazdušnoj bazi Nevatim na jugu Izraela, koja je pretrpela određenu štetu u napadu u subotu uveče.

Šef Bele kuće Džo Bajden je tokom telefonskih razgovora sa izraelskim premijerom rekao da Sjedinjene Države neće učestvovati u operacijama protiv Irana. CNN je ovo izvestio pozivajući se na predstavnika američke administracije.


Portal Axios, pozivajući se na obaveštene američke izvore, preneo je da su iranske vlasti zapretile Sjedinjenim Državama da će, ukoliko intervenišu u sukobu između Izraela i Irana, američke snage u regionu biti napadnute.

Napad Irana je pokrenut kao odmazda za izraelski vazdušni napad na zgradu iranskog konzulata u Damasku. Prema izvoru iranskog izdanja Tasnim, u napadu je poginulo najmanje pet osoba, a još 12 je povređeno. Zabeleženo je da je jedan od poginulih bio komandant Korpusa garde Islamske revolucije Mohamed Reza Zahedi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati