logo

16 Apr 2024

HAMAS KAŽE DA IZRAEL ŽELI DA DOBIJE TAOCE PRE NEGO ŠTO POČNU BORBE U GAZI

clock 16 Apr 2024

hamas2_nn.webp

Izraelske vlasti nameravaju da zaključe sporazum o privremenom prekidu vatre sa palestinskim radikalnim pokretom Hamas kako bi preuzele sve taoce pre nego što nastave neprijateljstva u Pojasu Gaze. Ovo je 15-aprila izjavio član Politbiroa Hamasa Izat al Rišk, prenela je agencija Sinhua.

„Izrael želi da postigne privremeni sporazum o oslobađanju svojih zarobljenika kako bi potom mogao da nastavi rat i istrebljenje“, rekao je on.

Prema al-Rišku, pokušaji izraelske vojske da silom oslobodi taoce su propali, te stoga, prema njegovom mišljenju, Tel Aviv nije imao drugu alternativu osim da zaključi dogovor sa Hamasom.

Times of Israel je 15-aprila pisao da je Hamas odbacio sve tačke najnovijeg predloga za prekid vatre u pojasu Gaze i razmenu talaca. Konstatovano je da Palestinski pokret u prvoj fazi sporazuma zahteva od Izraela garancije potpunog i trajnog prekida vatre, potpuno povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze i povratak Palestinaca na sever enklave bez ikakvih ograničenja.

Šef Hamasovog Biroa za političke i međunarodne odnose Basem Naim rekao je 11-aprila da „prljavo oruđe“ izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, posebno ubistvo tri sina i četvoro unučadi predsednika Hamasovog Politbiroa Ismaila Hanija, podriva bilo kakve šanse za primirje u pojasu Gaze.

On je pojasnio da je izraelski premijer pod pritiskom SAD, međunarodne zajednice i izraelske javnosti.

Sinovi i unuci šefa Politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanija ubijeni su 10-aprila zbog udara izraelske vojske na civilno vozilo na severu pojasa Gaze. 8-aprila se saznalo da su strane bliskoistočnog sukoba, tokom sledeće runde pregovora u Kairu, napredovale u postizanju sporazuma o primirju u Pojasu Gaze.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati