logo

17 Apr 2024

IZRAEL VEĆ ODLUČIO KAKO ĆE REAGOVATI NA IRANSKI NAPAD?

clock 17 Apr 2024

izraelska-vojska16_nn.webp

Izraelske odbrambene snage (IDF) su već odlučile kako će odgovoriti na iranski napad, ali još uvijek odlučuju o vremenu, javio je Jerusalem Post, pozivajući se na izvore.

„IDF je odlučila kako će uzvratiti Iranu i njegovim saveznicima, ali još nije odlučila o tajmingu... Pošto je tajming i dalje podložan promeni, i zbog svih potrebnih složenih priprema, trenutna odluka može da se promeni“, prenosi izdanje.

Reuters je analizirao kako bi Izrael mogao uzvratiti na napad Irana, nakon što su saveznici Izraela, uključujući Sjedinjene Države, pozvali Izrael da ne rizikuje rasplamsavanje šireg regionalnog sukoba, a predsednik Džo Bajden stavio do znanja da se američke snage neće pridružiti nijednom uzvratnom napadu na Iran.

Tako autor teksta smatra da bi Izrael mogao da odgovori na iranski napad sopstvenim vazdušnim udarima, posebno zato što se iranska protivvazdušna odbrana smatra mnogo manje razvijenom od izraelske. Takav napad bi mogao da pogodi strateške objekte, uključujući baze Revolucionarne garde ili objekte za nuklearna istraživanja, smatra autor.

Odgovor bi mogao da bude i neka tajna operacija, jer autor članka veruje da je Izrael ranije izveo niz takvih operacija unutar Irana, uključujući ubistvo nekoliko njegovih visokih nuklearnih naučnika.

"Pored vojnih i obaveštajnih napada na Iran, Izrael pojačava diplomatske napore da izoluje Teheran, uključujući i proširenje sankcija.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac je takođe obnovio pritisak na evropske zemlje da se pridruže Sjedinjenim Državama u proglašavanju iranske Revolucionarne garde terorističkom organizacijom", navodi se u publikaciji.

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus garde islamske revolucije, pokrenula je napad na teritoriju Izraela u noći 14-aprila kao odgovor na uništenje iranskog konzulata u Siriji od strane izraelske avijacije. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice Shahed kamikaze, Fatah i ​​Fatah-2 hipersonične rakete.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati