logo

22 Apr 2024

VAŠINGTON ODGOVORIO NA NAPAD NA AMERIČKU VAZDUŠNU BAZU U SIRIJI

clock 22 Apr 2024

nato-avioni_nn.webp

Borbeni avion koalicije predvođene SAD na Bliskom istoku uništio je lanser nakon neuspelog raketnog napada na američku vojnu bazu u regionu Rumejlan u Siriji, rekao je portparol Pentagona za TASS. Prema njegovim rečima, niko od američkih vojnih lica nije povređen u tom incidentu.

Reuters je javio da je Grupa Kataib Hezbolah preuzela odgovornost za napad na Amerikance. Predstavnici ove paravojne organizacije, povodom ovog napada oglasili su se saopštenjem da "Ono što se dogodilo je samo početak".

Napad na američku vazdušnu bazu usledio je dan nakon što se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz SAD, gde se u Beloj kući sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Agencija je objasnila da je Kataib Hezbolah nastao 2022-godine i da deluje po uzoru na libansku vojno-političku organizaciju Hezbolah. Bio je podređen specijalnim snagama Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) Sepah-e-Kods, na čelu sa generalom Kasemom Sulejmanijem. Od kada su ga SAD eliminisale 2020-godine, kontrola IRGC-a nad Kataib Hezbolahom je znatno oslabljena.

Ranije je anonimni izvor rekao arapskoj novinskoj agenciji Shafak da je pet projektila ispaljeno iz Iraka 22-aprila na američku bazu Khirbet al-Jir u severnom selu Hasake u Siriji.

Prema insajderu, američki avioni su intenzivno leteli duž iračko-sirijske granice.

Incident je došao usred visokih tenzija između iračkih oružanih grupa i vlade zbog prisustva američkih trupa. Nema izveštaja o šteti ili žrtvama u napadu. Informaciju o napadu na američki aerodrom u Siriji potvrdio je Hezbolahov zvanični Telegram kanal. Prema njegovim rečima, u napadu na američku bazu korišćeno je pet projektila i dronova.

Izvori arapskog informativnog kanala Al-Hadath nisu mogli sa sigurnošću da kažu da li je napad na iračku vojnu bazu izveden dronovima ili avionima. Ne znaju ko stoji iza napada.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati