logo

22 Apr 2024

MEDIJI PRENELI DA JE 180 TELA PRONAĐENO U MASOVNOJ GROBNICI U GAZI

clock 22 Apr 2024

gaza-bombardovanje_nn.webp

Palestinske hitne službe pronašle su tela 180 ljudi u masovnoj grobnici na teritoriji medicinskog kompleksa Naser u gradu Kan Junis u Pojasu Gaze, javila je televizija Al Jazeera.

„Palestinske službe civilne odbrane otkrile su masovnu grobnicu sa 180 tela unutar Naserovog medicinskog kompleksa u Kan Junisu“, navodi kanal.

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 31,5 hiljada ljudi, više od 73,5 hiljada je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 26-januara doneo privremenu odluku po tužbi Južne Afrike kojom se traže privremene mere protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

Sud je naložio Izraelu da preduzme sve mere da spreči genocid u Pojasu Gaze, kazni pozive na genocid nad Palestincima, obezbedi protok humanitarne pomoći stanovnicima te oblasti i obezbedi očuvanje dokaza u vezi sa optužbama za dela protiv Palestinaca.

Sud UN nije obavezao Izrael da prekine svoju vojnu operaciju u pojasu Gaze, kao što je Južna Afrika tražila u svojoj tužbi.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati