logo

09 May 2024

IZRAEL STRAHUJE DA ĆE PREGOVORI SA HAMASOM PROPASTI ZBOG SJEDINJENIH DRŽAVA

clock 09 May 2024

izrael-sad_nn.webp

Odluka SAD da obustave isporuku municije Izraelu mogla bi da poremeti pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, piše portal Axios, pozivajući se na dva visoka izraelska zvaničnika.

Izdanje je 5-maja, pozivajući se na izvore, izvestilo da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje obustavila isporuku municije zbog planova za pokretanje ofanzive na grad Rafah na jugu pojasa Gaze.

Sjedinjene Države su prošle nedelje prestale da isporučuju 1,8 hiljada bombi od 2000 funti i 1,7 hiljada bombi od 500 funti zbog straha da bi mogle biti upotrebljene u ofanzivi na Rafah, preneo je The New York Times 7-maja, pozivajući se na izvore.

Šef Pentagona Lojd Ostin je 8-maja potvrdio na saslušanju u Komitetu za izdvajanja u Senatu da su Sjedinjene Države prestale da isporučuju „municiju velikog kapaciteta“ i da razmatraju kratkoročnu vojnu pomoć Izraelu.


Izraelska strana saopštila je Vašingtonu da je razočarana odlukom o vojnoj pomoći, koja bi mogla da ugrozi pregovore u Kairu za oslobađanje talaca i prekid vatre, rekli su izvori portalu. Izrael je zabrinut da Hamas, videći nivo pritiska SAD, neće učiniti ustupke. Izraelski zvaničnici kažu da Bajdenova administracija treba da izvrši pritisak na Hamas, a ne na Izrael. Oni očekuju da SAD nastave da podržavaju zemlju u njenoj borbi protiv palestinske grupe.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati