logo

10 May 2024

HAMAS KAŽE DA JE IZRAEL ODBIO PONUDU PRIVREMENOG PRIMIRJA

clock 10 May 2024

gaza11_nn.webp

Delegacija Hamasa napustila je Kairo nakon što je saopštila da je prihvatila predlog primirja i razmenu talaca za zatvorenike, ali se Tel Aviv usprotivio, preneo je AFP, pozivajući se na saopštenje grupe.

„Pregovaračka delegacija je napustila Kairo i uputila se u Dohu. U praksi, okupatori (Izrael) su odbacili predlog posrednika i izneli primedbe na niz centralnih pitanja“, rekao je Hamas i dodao da je „lopta sada potpuno u rukama“ Izraela.

Pregovori u Kairu traju sa prekidima od početka maja.

Kako prenosi portal Axios, razgovaralo se o sledećim uslovima primirja: 40 dana prekida vatre plus razmena 33 taoca - žena, uključujući vojno osoblje, muškaraca starijih od 50 godina i muških talaca lošeg zdravlja - za 900 palestinskih zatvorenika.

Istovremeno je postalo poznato da su SAD obustavile isporuke oružja Izraelu. Pentagon je saopštio da je reč o 1,8 hiljada bombi od 2000 funti i 1,7 hiljada bombi od 500 funti zbog priprema Izraela za operaciju na jugu pojasa Gaze, u gradu Rafah.

Izvori Axiosa su rekli da bi odluka SAD, kako veruju u Izraelu, mogla da ugrozi pregovore o oslobađanju talaca i prekidu vatre, budući da Hamas, videći nivo pritiska Vašingtona, neće činiti ustupke.

Prema izraelskim zvaničnicima, američka administracija treba da izvrši pritisak na Hamas, a ne na Izrael.

Vašington ne podržava operaciju u Rafi jer se plaši negativnog uticaja na civile. Prema rečima američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, u gradu ima oko 1,4 miliona civila. Izrael je 6-maja najavio delimičnu evakuaciju u Rafi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael to učiniti ako "mora da stane sam" u borbu protiv Hamasa. Izraelske odbrambene snage su naglasile da imaju oružje neophodno za izvođenje misije u Rafi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati