logo

12 May 2024

BAJDEN OTKRIO USLOVE ZA POSTIZANJE SPORAZUMA O GAZI

clock 12 May 2024

bajden13_nn.webp

Sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze može biti postignut "već sutra" ako pokret Hamas oslobodi taoce, smatra američki predsednik Džo Bajden, preneo je CNN.

„Kao što sam rekao, zavisi od Hamasa. Da su hteli da urade ovo, mogli bismo da stavimo tačku na borbe sutra“, rekao je Bajden.

Ranije, 10-maja, predstavnici Izraela i Hamasa napustili su Kairo bez postizanja sporazuma o primirju.

Pokret je saopštio da je Tel Aviv odbio njihovu ponudu, dodajući da je "lopta sada potpuno u rukama" Izraela. Hamas je 6-maja saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre od posrednika, ali konkretni uslovi nisu precizirani.

Prema portalu Axios, bilo je govora o 40-dnevnom prekidu vatre i razmeni 33 taoca – žena, uključujući vojno osoblje, muškarce starije od 50 godina i muške taoce lošeg zdravlja – za 900 palestinskih zatvorenika.

Poslednje privremeno primirje važilo je u Gazi od jutra 24-novembra do jutra 1-decembra 2023-godine.

Za to vreme, strane su razmenile više od 100 izraelskih talaca za oko 200 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i dece.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati