logo

13 May 2024

NETANJAHU REKAO DA JE OPERACIJA U GAZI OKO POLA ZAVRŠENA

clock 13 May 2024

gaza13_nn.webp

Izraelske odbrambene snage (IDF) su do sada postigle približno polovinu svojih ciljeva kopnene operacije u Pojasu Gaze. Ovo je izjavio premijer Benjamin Netanjahu na svečanosti posvećenoj Danu sećanja, preneo je The Times of Israel.

„Završili smo je (operaciju) otprilike na pola puta, ali smo posvećeni tome da ovu svetu misiju privedemo kraju... Svi se zajedno borimo. Zato što je to jedini način da pobedimo čudovišta Hamasa koja žele da nas unište", rekao je izraelski lider.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na pale Izraelce u ratovima i žrtve terorizma, širom zemlje oglasile su se sirene žalosti, čime je obeležen minut ćutanja.

Iako se Dan sećanja obeležava svake godine, ovog puta jevrejska država se suočava sa posebno sumornom atmosferom jer je to prvi put ove godine od napada na Hamas 7-oktobra.

Izrael je 7-maja pokrenuo kopnenu operaciju u predgrađu Rafah na jugu pojasa Gaze, blokirajući kontrolni punkt na granici sa Egiptom. Izraelska vojska je već 11-maja uputila poziv da napusti centralne delove grada, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište, primorani da beže od žestokih uličnih borbi na severu enklave.


Od nedelje, 12-maja, najmanje 35.034 Palestinaca je ubijeno, a 78.755 povređeno otkako je palestinsko-izraelski sukob počeo da eskalira posle napada Hamasa 7-oktobra.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati