logo

15 May 2024

MEDIJI PRENELI DA NETANJAHU NEMA PLAN ZA UPRAVLJANJE POJASOM GAZE

clock 15 May 2024

netanyahu2_nn.webp

Čelni oficiri Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i članovi vojnog kabineta izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da premijer Benjamin Netanjahu nije razvio plan upravljanja Pojasom Gaze nakon završetka sukoba. Ovo je preneo The New York Times pozivajući se na izraelske zvaničnike

„Neki generali i članovi vojnog kabineta bili su posebno nezadovoljni premijerom Benjaminom Netanjahuom zbog nedostatka najava o stvaranju alternative palestinskom pokretu Hamas za upravljanje Gazom“, navodi se u materijalu.

Navodi se da su se zbog nedostatka konkretnog akcionog plana militanti Hamasa vratili u ranije okupirana područja ID u Pojasu Gaze, uključujući grad Džebalija na severu enklave, dok se izraelske trupe bore u oblasti Rafa. U tom kontekstu, jedan broj visokih oficira počeo je sve otvorenije da izražava nezadovoljstvo potrebom da se ponovo bore za ove teritorije.

Izraelska strana je u više navrata odbijala sve predloge za trajni prekid vatre u pojasu Gaze. Benjamin Netanjahu je izjavio da će Izrael ratovati sve dok potpuno ne uništi palestinski pokret Hamas.

U potrazi za ovim ciljem, Izraelske odbrambene snage pripremaju ofanzivu velikih razmera na Rafah u južnoj palestinskoj enklavi, gde je više od milion palestinskih izbeglica prinuđeno da napusti svoje domove od početka sukoba.


CNN je 13-maja, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, izvestio da je ID prikupio dovoljan broj snaga i rezervi za pokretanje vojne operacije u Rafi, koja bi mogla da počne narednih dana. Napomenuto je da bi moguća odluka o napadu značila da je Tel Aviv ignorisao višemesečna upozorenja SAD da odustane od ofanzive na gusto naseljeni grad.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati