logo

16 May 2024

NETANJAHU REKAO REKAO DA IZRAEL NIJE VAZAL SAD

clock 16 May 2024

netanyahu_nn.webp

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je bio iznenađen odlukom predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da obustavi isporuke oružja Izraelu u slučaju operacije u Rafi. Netanjahu je istakao na sastanku vojnog kabineta 9-maja da jevrejska država nije vazal Sjedinjenih Država, preneo je američki portal Axios.

Prema izvorima portala, uključujući jednog od Netanjahuovih pomoćnika, izraelski premijer je rekao: „Mi nismo vazalna država Sjedinjenih Država“. To se dogodilo nakon što je Bajden rekao da će SAD prekinuti isporuku oružja Izraelu u slučaju velike vojne operacije u gradu Rafa u Pojasu Gaze.

Izvori portala su pojasnili da su Netanjahu i ministar za strateško planiranje Izraela Ron Dermer bili iznenađeni Bajdenovom odlukom i njegovim „javnim ultimatumom“.

Publikacija napominje da su Bajden i drugi američki zvaničnici prethodno u zatvorenim konsultacijama upozorili Netanijahua i Dermera na mogućnost obustave isporuke oružja. Dermer je uverio Netanijahua da se rukovodstvo SAD neće usuditi na takav korak.

Bajden je u intervjuu za CNN 8-maja rekao da će Sjedinjene Države prestati da isporučuju oružje Izraelu u slučaju velike vojne operacije u Rafi. Istog dana, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je objasnio da Vašington razmatra neke vrste kratkoročne vojne pomoći Izraelu u vezi sa situacijom oko Rafe. Iz njegovih izjava proizilazi da je, posebno, pauzirana isporuka bombi velike snage. Kako je pojasnio Stejt department, iako je obustavljen transfer u Izrael samo jedne pošiljke municije, razmatraju se i druge vojne zalihe.

U intervjuu za CNBC, Netanjahu je ukazao da Izrael ne može dozvoliti budućnost u kojoj palestinski pokret Hamas dobija Gazu.

izraelske-trupe1_nn.webp

Na pitanje da li bi Izrael radije delovao bez Sjedinjenih Država, Netanjahu je rekao da pokušava da učini sve što je moguće da reši sporove sa SAD, ali je zemlji potrebna pobeda. Premijer je priznao da će izraelske vlasti završiti vojne operacije u Pojasu Gaze bez pomoći SAD.

U noći 7-maja, kopnene snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ušle su u Rafu u okviru antiterorističke operacije, a izraelski tenkovi su preuzeli operativnu kontrolu nad kontrolnim punktom Rafa iz Pojasa Gaze. Ranije je pres služba ID javila da su bačeni leci u kojima se pozivaju stanovnici istočnog dela Rafe da se evakuišu pre planirane operacije.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je na brifingu za novinare 10-maja, da Sjedinjene Države ne smatraju ove izraelske akcije invazijom na Rafu ili velikom vojnom operacijom.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati