logo

19 May 2024

NAJMANJE 17 LJUDI POGINULO U IZRAELSKOM NAPADU NA POJAS GAZE

clock 19 May 2024

izraelske-trupe3_nn.webp

Izraelske odbrambene snage napale su kuću koja se nalazi severno od izbegličkog kampa Nuseirat u centralnom pojasu Gaze. Prema izvorima, u napadu je poginulo najmanje 17 ljudi, izvestila je Al Jazeera.

Kanal je pojasnio da je još desetine lokalnih stanovnika nestalo ili povređeno. Pored toga, artiljerija izraelske vojske pogađa područja na istoku i centar grada Rafa u južnom delu palestinske enklave. Jedan od ovih artiljerijskih udara dogodio se u stambenoj oblasti istočno od Gaze. U udaru je poginulo nekoliko ljudi, a drugi su povređeni, tačan broj žrtava nije poznat.

Vlada enklave je dan ranije saopštila da je broj civila ubijenih u Pojasu Gaze kao rezultat rata između palestinske grupe Hamas i Izraela premašio 13 hiljada među njima, 5,5 hiljada dece, a 3,5 hiljada su bile žene, pojasnila je vladina pres služba. Pored toga, prema lokalnim vlastima, povređeno je više od 30 hiljada stanovnika, od kojih su 75 odsto žene i deca.

Ranije su Odbrambene snage Izraela najavile početak borbi u istočnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze. Borbe se takođe vode u oblasti Az-Zeitun u severnom delu enklave.

Mediji su objavili da su pregovori između izraelskih vlasti i palestinskog pokreta Hamas prekinuti i da su zašli u ćorsokak.

gaza25_nn.webp

Pojašnjeno je da strane nisu mogle da zaključe sporazum o razmeni zarobljenika.

Pre toga se saznalo za smrt jednog službenika UN u Pojasu Gaze. Nekoliko predstavnika svetske organizacije povređeno je na kontrolnom punktu Rafa. Prema Kancelariji UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), od 2,1 miliona stanovnika Pojasa Gaze, 1,6 miliona je prinuđeno da napusti svoje domove. Kao rezultat borbi u enklavi, uništeno je više od 41 hiljade stambenih zgrada, prema statistici odeljenja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati