logo

20 May 2024

NETANJAHU ZABRANIO OBAVEŠTAJCIMA DA SE SASTAJU SA AMERIČKIM ZVANIČNICIMA

clock 20 May 2024

netanyahu3_nn.webp

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je zabranjivao šefovima izraelskih obaveštajnih i bezbednosnih službi da komuniciraju sa američkim zvaničnicima od početka rata sa Hamasom. Ovo je, pozivajući se na trojicu američkih i izraelskih zvaničnika, preneo Axios.

Prema njihovim rečima, Netanjahu je na ovaj način pokušao da kontroliše podatke koji iz Izraela dolaze u SAD. Sagovornici publikacije su pojasnili da se to dešava u pozadini snažnog raskola u izraelskoj vladi oko ažurirane vojne strategije i rastućih tenzija u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Izvori su takođe rekli da se poslednji takav incident dogodio pre tri nedelje. Izraelski premijer je navodno zabranio šefovima spoljne obaveštajne službe Mosada i opšte bezbednosne službe Šin Bet da se sastanu sa potpredsednikom Obaveštajnog odbora američkog Senata Markom Rubiom. Istovremeno, održan je i sastanak Marka Rubija i Netanjahua, napominje izdanje.

Izrael je pokrenuo vojnu operaciju u Pojasu Gaze, a početkom maja proširio se na Rafah, grad na jugu eksklave. Lokalno stanovništvo odlazi kroz kontrolni punkt Rafa, a kroz njega prolazi i humanitarna pomoć.

Izrael je pozvao stanovnike da se evakuišu.

Nakon početka operacije u Rafi SAD su odlučile da obustave isporuku vojne pomoći jevrejskoj državi. Tel Aviv je izrazio žaljenje zbog ove odluke ključnog partnera i dobavljača oružja. Netanjahu je ranije više puta govorio da će se rat u Pojasu Gaze nastaviti sve dok Hamas ne bude potpuno uništen. On je ciljeve ofanzive na Rafu nazvao povratak kidnapovanih Izraelaca i uništenje pokreta.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati