logo

24 May 2024

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE NAREDIO IZRAELU DA PREKINE SVOJU VOJNU OPERACIJU U RAFI

clock 24 May 2024

izraelska-vojska4_nn.webp

Međunarodni sud pravde u Hagu, u vezi sa žalbom Južnoafričke Republike, presudio je da Izrael mora odmah prekinuti svoju vojnu operaciju u Rafi, objavljeno na zvaničnom sajtu tog tela.

„Sud smatra da, u skladu sa svojim obavezama po Konvenciji o genocidu, Izrael mora odmah prekinuti svoju vojnu ofanzivu i sve druge akcije u provinciji Rafah koje bi mogle uticati na uslove za život Palestinaca u Gazi i dovesti do njihovog potpunog ili delimičnog fizičkog uništenja“, rekao je predsednik suda Navaf Salam. Ovaj poziv podržalo je 13 od 15 sudija.

Međunarodni sud je takođe presudio da Izrael mora osigurati očuvanje svih dokaza o navodnom genocidu i obezbediti nesmetan pristup Gazi istražnoj komisiji, misiji za utvrđivanje činjenica ili bilo kom drugom istražnom telu ovlaštenom od UN-a da istražuje navode o genocidu.

Sudsko veće je takođe zahtevalo da Izrael otvori prelaz Rafa na granici sa Egiptom za isporuku humanitarne pomoći. Salam je dodao da će Izrael u roku od mesec dana morati da obavesti sud o sprovođenju presude.

Južnoafrička Republika je 29-decembra 2023-godine podnela tužbu protiv Izraela sudu UN, optužujući ga za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, odobrene 1948-godine. Mesec dana kasnije, sud je podržao skoro sve hitne mere koje je tražila Južna Afrika, sa izuzetkom trenutnog okončanja izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Associated Press napominje da iako Međunarodni sud pravde ima ovlašćenje da izdaje naredbe o prekidu vatre i druge mere, on nema sopstveni izvršni aparat koji bi nadgledao poštovanje presuda.


Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Karim Kan zatražio je 20-maja naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa Jahje Sinvara, šefa Politbiroa grupe Ismail Haniieh i komandanta njegovog vojnog krila, Al-Brigades" Mohamed Diab Ibrahim al-Masri, takođe poznat kao Mohammed Deif. Svi su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati