logo

25 May 2024

IZRAEL ODGOVORIO NA ZAHTEV UN ZA PREKID NEPRIJATELJSTAVA U RAFI

clock 25 May 2024

gaza10_nn.webp

Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, odgovorilo je na zahtev UN za prekid neprijateljstava u Rafi, negirajući tvrdnje iz naloga Međunarodnog suda, preneo je Reuters.

"Optužbe Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u vezi sa 'genocidom' su lažne, nečuvene i odvratne. Izrael nije i neće izvršiti vojnu kampanju u oblasti Rafa koja bi mogla dovesti do uništenje palestinskog civilnog stanovništva, u celini ili delimično“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Savet je naglasio da Izrael ne sprovodi i ne namerava da sprovodi akcije koje predstavljaju pretnju po civilno stanovništvo. Takođe je optužbe za genocid protiv Palestinaca nazvao lažnim i nečuvenim. Pored toga, u poruci se naglašava da Izrael ne ometa rad kontrolnog punkta Rafa i ne ometa snabdevanje humanitarnim zalihama.

Portparol izraelske vlade je rekao pre presude da „nijedna sila na Zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi“.

Reed Brodi, tužilac za ratne zločine rekao je da je presuda „pravno obavezujuća i veoma konkretna“, i da ostavlja Izraelu vrlo malo prostora za manevar.

„Sud je po prvi put prešao prag, naredivši Izraelu da obustavi određene vojne operacije, kao i da otvori prelaz Rafa i druge prelaze i omogućavajući pristup međunarodnim misijama za utvrđivanje činjenica“, rekao je tužilac.

Ranije je Međunarodni sud pravde, nakon žalbe Južne Afrike, zatražio od Izraela da prekine ofanzivne akcije u Rafi. Ovu odluku podržalo je 13 od 15 sudija. Osim toga, Izrael je obavezan da omogući nesmetan pristup Gazi za ovlašćene predstavnike UN za sprovođenje istrage.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati