logo

09 Jul 2024

IZRAELSKI AVIONI NAPALI SU SIRIJSKI LUČKI GRAD BANIJAS

clock 09 Jul 2024

izraelska-avijacija1_nn.webp

Izraelska vojska napala je lučki grad Banijas u Siriji. Pozivajući se na neimenovani vojni izvor ovo je javila je sirijska novinska agencija SANA. Pojašnjava se da je vazdušni napad izveden sa Sredozemnog mora, zapadno od Banijasa, „pogodivši jedan od ciljeva u blizini grada“.

„Izraelsko vazduhoplovstvo je u utorak uveče „udarilo zapadno od Banijasa sa Sredozemnog mora“. Udarom je pričinjena materijalna šteta, navodi se u saopštenju.

Sirijska posmatračka grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvještava da su se dogodile dvije snažne eksplozije u Banijasu.

Sirijski opozicioni izvori potvrđuju da su bila dva vazdušna udara, očigledno usmerena na iransko oružje koje je nedavno isporučeno u luku Banijas i namenjeno libanskom Hezbolahu.

Sudeći po prisustvu brojnih kola Hitne pomoći na licu mesta, ima mrtvih ili povređenih. Nakon napada i sekundarne detonacije municije, izbili su jaki požari.

Događaji na severnim granicama Izraela su se poslednjih dana razvijali na takav način da stručnjacima izgleda verovatno da je veliki rat Libana i Izraela neizbežan. Formirana je prava vojna zona u radijusu od pet kilometara sa obe strane libansko-izraelske granice, iz koje je evakuisano na stotine hiljada ljudi – oko 100 hiljada Izraelaca i oko 90 hiljada Libanaca.


Izraelski stručnjaci su jednoglasni da će prvi korak ka velikom ratu učiniti Izrael, kome će pre nego kasnije jednostavno ponestati strpljenja. Međutim, različito ocenjuju značaj takvog koraka: jedni ga smatraju prirodnom i čak neophodnom reakcijom države na teror, a drugi katastrofom.

Podaci američkih obaveštajnih službi takođe ukazuju da bi u narednim nedeljama mogao da izbije veliki rat. Američke obaveštajne agencije to pripisuju neuspehu Izraela i Hamasa da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati